„ Mentsd meg magad és a Földet! ”

2019.06.26.

Környezet- és egészségvédelmi projekt az iskolánkban

Programösszefoglaló

Intézményünk környezettudatos nevelésén belül indítottuk el a „Mentsd meg magad és a Földet” című projektet. Projektünk célja diákjaink környezettudatos szemléletének formálása, amelyben hangsúlyozott szerepet kap az egészségi állapotunk javítása, őrzése mellett a sérült embertársaink elfogadása, valamint a Földünk ökológiai szemléletű óvása.

A következő részprogramok, feladatok valósultak meg a projekten belüli:

Mozdulj az egészségedért!

Veszélyben az egészségünk! Mentsd meg magad, mozdulj meg! Fuss egy kört a pályán, végezz 5 darab fekvőtámaszt és guggolj tízet. Hány napon át, mennyi mozgást vagy képes megtenni az egészségedért? A teljesítményedet a mozdulj meg lapodon felírjuk. Őrizd meg a lapod, mert a vetélkedőn pontokat kapsz a teljesítményedért!

Demonstráció a Föld védelméért

Tudjuk, hogy szennyezzük a levegőt, a vizet, a földet. Veszélyben a FÖLDÜNK! Demonstráljatok jelszavakkal, beszédekkel, plakátokkal, transzparensekkel a bolygónk megmentése érdekében. A tüntetést pontozzuk, és a létrejött plakátokat, transzparenseket felhasználhatod a vetélkedőn!

 

Találkozás mozgássérültekkel

Nap mint nap találkozhatunk mozgássérültekkel. Hogy élnek ők? Milyen problémákkal küzdenek a mindennapokban? Képesek-e teljes életet élni, pl.: sportolni? Miként tudunk nekik segítséget adni, ha találkozunk velük? E kérdések megválaszolásához érkeznek hozzánk a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete szervezettől mozgássérültek, akikkel lehet beszélgetni, bemutatják videofilmen az életüket, ki lehet próbálni például a csörgőlabdát, amivel sportolnak stb.

 

Hulladékgyűjtés a faluban

Tisztítsuk meg környezetünket! Tartsd tisztán, szépítsd az osztálytermed, szedjél szemetet! Készíts fényképet a szemetes helyről a szemétszedés előtt, a szemétszedés után; és arról, hogy milyen meghökkentő, veszélyes szennyező anyagot találtál. (Minden csoport - egy térkép alapján- a falu egy-egy szakaszán szedi össze a mások által eldobált és a környezetet csúfító, szennyező szemetet). A fényképekből készített ppt anyagot a vetélkedőn pontozzuk.

Egészségfejlesztési program

Tudjuk, hogy az egészségünk nagy érték, amelyet őrizni és fejlesztenünk kell annak érdekében, hogy kevésbé legyünk betegek és arányosan fejlődjön testünk. Ennek érdekében érkeznek hozzánk a Zalaszentgróti Egészségfejlesztési Iroda munkatársai, akik a dohányzás, baleset megelőzés, egészséges életmód témákkal kapcsolatosan tartanak foglalkozásokat. Ha aktívan veszel részt a foglalkozásokon, akkor sok mindent megtanulhatsz arról, hogyan fejleszd egészségedet.

 

Látogatás a ZALAISPA helyszínén

Egyre többet hallunk a szemét, a hulladéktárolás problémájáról. A településünk határában működik a ZALAISPA telep, ahol szelektív hulladékkezelést és szeméttárolást végeznek a környezetvédelem érdekében. Figyeld meg a munkafolyamatokat és a munkagépeket, amelyekkel hasznosíthatóvá teszik a szemetünket. A látottakat fel tudod használni a vetélkedőn.

A fenti programot vetélkedővel zárjuk, ahol kérdőívek, tesztlapok és egyéb feladatok megoldását tervezzük. Úgy véljük, ezek megoldása segít elmélyíteni a projekten belül megismerteket.

A projekt megvalósulását eredményesnek tekinthetjük, hiszen a diákjaink pozitívan viszonyultak a feladatokhoz, a mozgáshoz, a mozgássérültekhez, a hulladékgyűjtéshez, az egészségfejlesztési programhoz, a ZALAISPA telephelyhez, a vetélkedőhöz.

ÍGY MINDENKI NYERTES!

Folytatásként szeptemberben elindítjuk a szelektív hulladékgyűjtést és az Öko-osztály cím pályázatot az iskolánkban.

A projekt képekben​