Művészeti iskola

Az alapfokú művészetoktatás a 2003/2004. tanévtől kezdődött el intézményünkben. A képző- és iparművészet keretein belül festészet, grafika, szobrászat, a táncművészeten belül néptánc, a színművészet-bábművészeten belül pedig színjáték tanszakon indult el a képzés. 2007-ben a tanszakokon folytatott munkát kiválóra értékelte a minősítő testület. Jelenleg a grafika és festészet tanszakon három csoportban történik alapfokú művészetoktatás, amelynek kiemelkedő szerepe van a tehetséggondozási programunkban.

Különös hangsúllyal tekintünk a sokszínű képességfejlesztésre, amelyben a művészeti képzés hol rekreációs tevékenységként, hol pedig tehetség kibontakoztató, gazdagító elemként működik. Az iskolánk festő és szobrász műtermében tanulóink találkoznak a nagy művészetek három fő ágával: az európai festészet, szobrászat, grafika hagyományaival.

Az utóbbi években a megyei elismerésektől (egyéni díjak, csoportos díjak, korosztálydíjak) kezdve a regionális, országos és nemzetközi megmérettetéseken is díjazottak voltak: például a festészeti iskola munkáját egy Hong Kongban tartott nemzetközi festészeti versenyre való meghívással jutalmazták; az Egry József országos képzőművészeti pályázaton két 3. díjat nyertek el a tanítványok; a Támogatjuk a családot országos versenyen 1. és 2. helyezésben részesültek. A 2014/15-ös tanévben „Csodafiú szarvas” Pannon Lapok Társaság rajzpályázatán 6 diákunk lett díjazott, festményeik könyvillusztrációkként szerepeltek; „Ez a vágyam, erre gyűjtök” Takarékpont országos rajzversenyén 1. helyezést; az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetstratégiai Kutatási Intézmény Kárpát-medencei rajzversenyén egy 1. és egy 3. helyezést tudhattak magukénak. Eredménynek tekintjük a művészeti iskola két nyertes pályázatát a Korok és lelkületük, valamint A Laokoón-mítosz koronkénti értelmezése címmel. A pályázatok keretében született alkotások az iskola köztereit és a pincegalériát díszítik, s készült belőlük egy képzőművészeti album is a művészetkedvelőknek (l: kgytk-zalaber.hu ÉSZ képgalériája).

Cseh Németh László: Egyedi látásra és kreativitásra nevelés a képzőművészet eszközeivel a Zalabéri Általános Iskolában

ZALAI TANÜGYI INFORMÁCIÓK VII. évfolyam 9. szám – 2013. november (12-13.o.) - A zalabéri komplex tehetségsegítő modell nemzetközi sikere Kínában