2018-19

Tevékenység, belső képek, fogalmi absztrakció

NTP-MŰV-18-0136

A Nemzeti Tehetségprogram által meghirdetett „A hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok” elnevezésű pályázaton 1.000.000 Ft támogatásban részesült az intézményünk által beadott „Tevékenység, belső képek, fogalmi absztrakció” című projekt.

A program dráma- és műhelyfoglalkozásokat, előadást és tanulmányi kirándulásokat foglalt magába. A műhelymunkákák eredményét a Művészeti bemutatón tekinthették meg az érdeklődők. A programba bevont diákok a keszthelyi Georgikon Majormúzeumba és a balatonfüredi Vaszary Galériába látogattak el, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettek részt.

Kompenzáló, tehetségfejlesztő tárgykörben nyújtottuk be pályázatunkat, mert valljuk, hogy a széles körű megismerő folyamatokban a kulturális különbözőségek; a gazdasági, társadalmi státusz elhanyagolhatóbbak a tanulókat érintő független változók vonatkozásában. Előtérben álltak a kommunikációs és a gondolkodási képességek. Ezek mellett az orientációs képességek, a kreatív képességek fejlesztése is a célok között szerepelt.

A foglalkozások konkrétabb célja a parasztszoba mint kulturális színtér bemutatása volt. E színtérrel képet alkothatunk a tárgyak választékáról, kulturális jellemzőiről. Hogyan jelentek meg formában, anyagban, ízlésben, magán- és kollektív hitekben a paraszti élet hétköznapjai és ünnepnapjai? Hogyan tagozódott be ebbe a közösségbe a mesterember a maga mesterségbeli tudásával, munkaerkölcsével? Dráma- és a műhelyfoglalkozásokon a tanulók e problémákkal ismerkedtek, hogy mintát kapjanak átörökíthető tárgyi és szellemi értékekből.

A projektről készült képes beszámoló ITT tekinthető meg.