Pályázatok

Határtalanul HAT-KP-1-2022/1-001095

Határtalanul HAT-KP-1-2022/1-001095 azonosítószámú pályázatKirándulás Erdélybe, a Sóvidékre

Nyilvánosság tájékoztatása

Részletes beszámoló a megvalósított tanulmányi kirándulásról

A tanulmányi kirándulást két intézmény együttműködésével valósítottuk meg: a Zalabéri Általános Iskola (8798. Zalabér Hunyadi u. 2.) és a  Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Deák Ferenc Általános Iskolája  (8784 Kehidakustány, Deák Ferenc utca 1-3) hetedik osztályos tanulói vettek részt rajta.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 1.png a fájlnév

Az előkészítő szakaszra három órát terveztünk:

Az első részben a diákok információkat szereztek – előzetes, kiscsoportos felkészülés alapján – a Magyarország határain túl élő magyarság létszámáról; az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okairól; az erdélyi magyarság történetéről, jelenéről; a Romániában élő összlakosság etnikai összetételéről. A gyűjtött információkat megosztották egymással, PowerPointos előadások formájában.

A második szakaszban a tanulók páros munkában megismerkedtek azokkal a helyszínekkel, ahova a kirándulást terveztük. Mindkét intézményben feldolgozták a megtekintendő települések, emlékhelyek földrajzi, történelmi, irodalmi és néprajzi vonatkozásait, legendáit, előzetesen megadott témakörök és szempontok segítségével. A folyamat során minden csoport PowerPointos bemutatót készített, melynek segítségével kiselőadás formájában megismertették a diáktársakat a szerzett információkkal.

A harmadik rész célja a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályainak tudatosítása volt (különös tekintettel a kirándulás célállomásain élő vendéglátók, fiatalok értékvilágának tiszteletben tartására), valamint a buszos utazás etikai kódexének a tanulókkal való megismertetése. Az előkészítő szakaszban a két intézmény tanulói személyesen is találkoztak egymással, a zalabéri tanulók Kehidakustányba látogattak, ahol ismertették munkáikat, majd lehetőség nyílt személyes megismerkedésre, beszélgetésre, közösségépítő játékra is.

Az értékelő óra keretében a gyerekek megosztották egymással tapasztalataikat, élményeiket. Bemutatót készítettek a látogatott helyszínekről, értékelték a megvalósított programokat a kirándulás során készített képek és videók felhasználásával.

A megvalósított program ismertetése

  1. nap: Utazás Felsősófalvára kisebb megállókkal – Nagyvárad, Királyhágó, Kőrösfő – 900 km

Az első nap utazással telt. Zalabérből indultunk, majd felvettük a Kehidakustányban várakozó tanulókat. A tervezettnek megfelelően az ebédet Magyarországon, Berettyóújfaluban fogyasztottuk el. Erdélybe érkezve Nagyváradra vezetett utunk, ahol a belvárosban éppen útburkolat javítást végeztek, így a buszból lassan haladva tekintettük meg Nagy László szobrát.  Felelevenítettük a történelmi ismereteinket, páros munkában a tanulók internetről további, el nem hangzott gondolatokkal egészítették ki a tudásukat.

Ezt követően a Királyhágónál tartottunk hosszabb pihenőt, a tanulókat lenyűgözte a látott táj szépsége.

Harmadik, erdélyi  megállónk Kőrösfő volt, ahol a templomot tekintettük meg.

Estére érkeztünk a szállásunkra. Házigazdáink nagyon finom, minden igényt kielégítő, finom vacsorával fogadtak minket. A szobabeosztást a buszon elkészítettük, a tanulókkal megbeszéltük, így a vacsorát követően mindenki célirányosan elfoglalta a kényelmes szobáját, berendezkedett.

Ezt követően a Királyhágónál tartottunk hosszabb pihenőt, a tanulókat lenyűgözte a látott táj szépsége.

2. nap:  Ismerkedés a Sóvidékkel – 100 km

A bőséges reggelit követően délelőtt Parajdra utaztunk, ahol sétáltunk egyet a központban, majd busszal lementünk a sóbányába.  Idegenvezetőnk részletesen megismertette velünk a parajdi sóbányászat történetét, majd beszélt a sóbánya jelentőségéről napjainkban. A gyerekek számos új információval gazdagodtak.

Következő megállónk Szováta volt, ahol a Medve-tó körbejárásával folytattuk a napi programot.

Ezután visszautaztunk Felsősófalvára, ahol a Só-szoroshoz sétáltunk. Itt találkoztunk a Parajdi Áprily Lajos Általános Iskola Felsősófalvi Székely Mózes Általános Iskola 7. osztályos tanulóival. A két csoport közösen fedezte fel a Só-szoros különlegességeit, közben beszélgettek, élménybeszámolót tartottak. Az egyik tanuló részletesen bemutatta a Só-szoros élővilágát, a zalabériek pedig meséltek a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája versenyre készített pályamunkáikról, elért eredményeikről, a verseny menetéről.

A közös ebéd előtt átadtuk a helyi diákoknak ajándékainkat, majd Korondra buszoztunk, ahol koszorút helyeztünk el Petőfi Sándor szobránál, és az egyik tanulónk elszavalta az Egy gondolat bánt engemet című versét. Ezt követően megtekintettük a helyi fazekasok kézműves termékeit.

A napot közös focimeccs zárta

3. nap Kirándulás a Békás-szorosba és a Gyilkos-tóhoz – 250 km

Az utazás harmadik napján a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szorosba kirándultunk. Útunk első állomása Gyergyószentmiklós volt, ahol az örmény templomot tekintettük meg.

Ezt követően a Gyilkos-tóhoz látogattunk, amit körbejártunk. Közben a gyerekek figyelmesen hallgatták idegenvezetőnket, megkóstolták a méltán híres erélyi kürtöskalácsot, megörökítették a helyi nevezetességet. A csodaszép látnivaló után busszal felmentünk a Békás-szorosba, ahol ismét felejthetetlen élményben volt részünk, majd gyalog sétáltunk lefelé.

Az este ismét a helyi diákokkal közösen telt, a hideg miatt részben a szálláshelyen, részben a focipályán.

4. nap Kirándulás Farkaslaka – Székelyudvarhely – Székelyderzs – Kőrispataka – 250 km

A tanulmányi kirándulás negyedik napján Farkaslakára utaztunk, ahol megtekintettük a Tamási Áron Múzeumot, majd egyik diákunk részletet olvasott fel az író Ábel a rengetegben című regényéből. Ezt követően tiszteletünk kifejezéseként – koszorút helyeztünk el az író síremlékénél.

Innen Szejkefürdőre vezetett tovább az utunk, ahol megnéztük az Orbán Balázs Múzeumot, majd megcsodáltuk a gyönyörűen díszített székelykapukat is. Nagy érdeklődéssel szemlélték a  Mini Erdély Parkban található maketteket is.

Székelyudvarhelyen tettünk egy sétát a központban, majd az Unitárius Vártemplomot tekintettük meg Székelyderzsben.

Közös játék, beszélgetés, sportolás zárta a napot.

5. nap Utazás haza kisebb megállókkal – Kolozsvár – rövid városnézés -900 km

A hazautazást Kolozsvárott szakította meg egy hosszabb megálló: a városközpontban tettünk sétát, megcsodálva a Szent Mihály templomot és Mátyás szobrát.

Berettyóújfaluban pedig egy kora esti vacsorát fogyasztottunk el.

A tanulmányi kirándulás megtervezésére nagy hangsúlyt fektettünk, a programok összeállításában a két iskola együttesen vett részt. A rengeteg látnivaló, a közösen szerzett élmények összekovácsolták a csapatot. A tanulók történelmi, földrajzi, irodalmi, néprajzi és művészeti ismeretekkel gazdagodtak, korábban megszerzett ismereteik bővültek.

A megszerzett, használható tudás mellett szociális képességeik is fejlődtek, hiszen számukra megszokott, de mégis nehézséget jelentő élethelyzetekben kellett megállniuk a helyüket: egymásra figyelés, egymás elfogadása, alkalmazkodás a többiekhez éjjel-nappal, tolerancia, tisztelettudó viselkedés, mások kultúrájának elfogadása, megbecsülése. A türelmetlenség, mások elfogadásának hiánya sajnos nagyon jellemző a tanulókra a hétköznapokban, ez a közösen Erdélyben eltöltött hét óta pozitív irányba változott.

            A tanulmányi kirándulás során a tanulók olyan egész életre szóló élményekkel gazdagodtak, melyek amellett, hogy erősítették magyarságtudatukat, barátságok kiépítésére is lehetőséget biztosítottak. Olyan, példaként kiemelhető emberekkel ismerkedtek meg tanulóink, akik amellett, hogy érdekesen mutatták be tevékenységüket, munkájukat, használható tudással is ellátták őket. A gyerekek érdeklődéssel szemlélték a történelmi emlékhelyeket, tisztelettudón és alázattal viselkedtek a templomokban, kíváncsian fürkészték a velük egykorú, romániai magyar gyerekek szokásait, mindennapjait. Házigazdánk, aki idegenvezetőnk is volt egyben, mai napig tartja a kapcsolatot velünk, képeket küld a helyszínekről, hogy lássuk azokat más évszakokban is, a gyerekek nagy örömére.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük